En berättelse om brott och dödsstraff

sjudagarkvarattleva

Vi är fortfarande uppfyllda av sommarens resa till USA. Vill gärna tillbaka och uppleva mer. Men det finns baksidor med landet som jag inte kan släppa. En av dem är deras förkärlek för att låsa in människor bakom lås och bom, och ta livet av dem som straff för deras brott.

I helgen började jag läsa Carina Bergfeldts bok ”Sju dagar kvar att leva”. Hon har mött och intervjuat många olika människor som ger sin bild av döddstraff, bland annat:

  • Vaughn Ross som har sju dagar kvar tills hans döddstraff ska genomföras
  • Anthony Graves som blev dömd till döden och fick sitta inne i 18 år innan det kom fram till att han var oskyldig
  • Liza McVade vars pojkvän mördade hennes syster,ett mord som han blev dömd till döden för.
  • Fängelsedirektören Jim Willet som ansvarat för 88 avrättningar
  • Maria Brehm som brevväxlade och senare gifte sig med en dödsdömd.

Älskar boken eftersom den ger ett större perspektiv. Jag känner medlidande för alla! Tragiskt för både offer, förövare och anhöriga.

Intressant fakta

USA som land står för 5 % av världens befolkning, men står för 25 % av världens fångar. Från 1965 till 2000 har fängelsebefolkningen ökat med 600 % i USA. Det beror bland annat på strängare straff, färre släpps ut villkorligt och kampen mot droger – vilket drabbar de fattigaste grupperna i samhället.

USA är den demokratiska nation i världen som avrättar flest människor, femma på topplistan efter Kina, Iran, Irak och Saudiarabien. Cirka 40 människor avrättas i USA efter dödsstraff, majoriteten av dem i Texas.

Av USA:s 50 delstater är det idag 32 som kan utdöma dödsstraff. De 18 som inte har det har alla – med undantag för Michigan – lägre mordstatistik än delstaterna med dödsstraff. Vilket gör att det för mig är helt ologiskt att man fortsätter, både av etiska och ”samhällsmässiga” skäl.

Mådde psykiskt illa flera gånger under läsningen och kan skriva hur mycket som helst om detta. Men läs boken istället!

Translation: I’m reading the book ”Seven days left to live – a story of crime and death penalty in the United States”. The book lets you meet many different people who in different ways are affected by death penalty: convicted people, victims, families, relatives and employees of prisons. Incredibly well written, frightening and interesting!

  1 comment for “En berättelse om brott och dödsstraff

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.